Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de meeste vragen die je wellicht hebt over CooL Bommelerwaard. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact op.

Algemeen

Als je meedoet met het programma, is het belangrijk dat je de intentie hebt om het hele programma van twee jaar te volgen en af te ronden. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw persoonlijke situatie zodanig verandert, dat je niet meer mee kunt doen. In overleg met je coach kun je besluiten te stoppen. Je wordt dan terugverwezen naar je huisarts. Er zullen geen kosten aan jou worden doorbelast.

Als je op een later moment opnieuw mee wilt doen (met een nieuwe groep) moet je hiervoor toestemming vragen aan je zorgverzekeraar.

Begeleiding bij het bewegen zelf valt buiten dit programma. Voor het zoeken van geschikt beweegaanbod in de omgeving werkt de leefstijlcoach samen met een buurtsportcoach. Tijdens de groepssessie 'Kom in beweging' bespreken we hoe het op dit moment gaat met bewegen. Je krijgt ook tips hoe je meer kunt gaan bewegen.
CooL is geen dieetprogramma, dat je precies vertelt wat je wel en niet moet doen. Het is een programma dat jou met behulp van een leefstijlcoach helpt om zelf gezonde keuzes te maken. Je coach vertelt jou dus niet wat je wel of niet mag eten, maar leert je op basis van welke informatie jij zelf deze keuzes kunt maken. Het is belangrijk om te leren begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt én te ontdekken hoe je hier zelf verandering in kunt brengen. Deze aanpak zorgt voor een leerproces dat duurzamer is, met blijvend resultaat op de lange termijn.

CooL is geen dieetprogramma, waarbij we constant wegen of meten hoeveel je bent afgevallen. Daarom meten we alleen op een aantal vaste momenten: bij de intake, bij de tussentijdse evaluatie en aan het einde van het programma. Je tailleomvang wordt bij deze metingen ook opgenomen.

Je mag jezelf natuurlijk tussendoor wegen, maar hou daarbij in gedachten dat er ook resultaten zijn, die je niet op de weegschaal ziet! Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van bloedwaarden, het kunnen minderen met medicijnen en meer energie. Het gaat dus om meer resulaten dan alleen gewichtsverlies.

Zorgverzekering

De zorgverzekeraars hebben afgesproken dat CooL volledig uit de basisverzekering vergoed mag worden, zonder dat het je eigen risico kost. Dat mag als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt ernstig overgewicht (BMI > 30), of je hebt overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en ten minste een van de volgende kenmerken:
    • slaapapneu
    • artrose
    • vergrote buikomvang
    • verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten.
  • Je bent sterk gemotiveerd om jouw leefstijl aan te passen, kunt in een groep functioneren en bent bereid om twee jaar lang mee te doen aan het CooL-programma
  • Je hebt een doorverwijzing van de huisarts (digitaal via VIP Live)

Voldoe je niet aan deze voorwaarden voor vergoeding, maar wil je toch deelnemen? Neem dan contact op voor de voorwaarden en tarieven.

CooL Bommelerwaard werkt samen met Zorggroep Beter in Bommelerwaard (ZGBIB). Bij de zorggroep zijn alle huisartsen in de Bommelerwaard aangesloten. De contracten met de zorgverzekeraars lopen daarom via ZGBIB. Het kan daarom zijn dat de zorgverzekeraar zegt dat CooL Bommelerwaard niet-gecontracteerde zorg levert. Zolang je echter in de regio Bommelerwaard woont, val je onder de contracten van de Zorggroep en heb jij zelf geen omkijken naar declaraties of contracten.
CooL staat voor Coaching op Leefstijl en is een van de programma's die onder de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) valt. Sommige zorgverzekeraars hebben alleen de GLI als behandeling in het systeem staan. Omdat de GLI in het basispakket zit, wordt CooL (dus) ook vergoed.

In de meeste gevallen hoef je niet vooraf speciaal goedkeuring te vragen bij de zorgverzekeraar, omdat het traject vergoed wordt vanuit de basisverzekering. In 2023 zijn in samenwerking met Zorggroep Beter in Bommelerwaard contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

In enkele gevallen moet je wel vooraf goedkeuring vragen bij de zorgverzekeraar:

  • Als je buiten de regio Bommelerwaard woont en er dus geen contract is tussen CooL Bommelerwaard (via Zorggroep ZGBIB) en jouw zorgverzekeraar.
  • Als je het traject voor een tweede keer wilt volgen.

Omdat de voorwaarden en werkwijze per zorgverzekeraar verschillen, willen we je vragen graag even persoonlijk contact op te nemen als dit speelt.

Aanmelden

Ongeveer ieder kwartaal start een nieuwe groep. Soms is er een korte wachtlijst, maar meestal kun je dus al snel starten. Als je je aanmeldt, wordt er sowieso contact met je opgenomen en hoor je ook wanneer de volgende groep start.
Voor aanmelding heb je nodig:
  • Een digitale verwijzing van je huisarts, via het systeem 'VIP Live';
  • Een aanmeldformulier, dat je via de pagina Aanmelden kunt insturen.

Ja, het is zeker mogelijk deel te nemen aan het CooL-programma bij CooL Bommelerwaard. Je valt dan weliswaar buiten de regio van de Zorggroep. Als gevolg hiervan kan er geen directe declaratie bij de zorgverzekeraar plaatsvinden. Daarom moet je ieder kwartaal zelf de factuur van CooL Bommelerwaard betalen. Vervolgens kun je deze dan alsnog declareren bij je eigen zorgverzekeraar.

Let op, in dit geval kan het wel betekenen dat je niet 100% vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, omdat het traject dan niet via de contracten loopt van de Zorggroep. Dit verschilt per zorgverzekeraar en hangt ook soms af van je aanvullende verzekeringen. Neem hiervoor contact op met je eigen zorgverzekeraar.

Binnen de regio Bommelerwaard zijn alle huisartsen aangesloten bij de Zorggroep Beter in Bommelerwaard, zodat de zorgafhandeling efficiënt kan plaatsvinden. Alle verwijzingen moeten digitaal via het systeem 'VIP Live' worden doorgezet naar de leefstijlcoach. Vraag hier dus naar bij je huisarts of praktijkondersteuner. Een papieren verwijzing is niet voldoende.

Groepssessies

Om het voor alle deelnemers makkelijker te maken en alle informatie bij elkaar te houden, heeft CooL Bommelerwaard zowel voor het basisprogramma als voor het onderhoudsprogramma een speciaal werkboek ontwikkeld. Vraag ernaar bij je leefstijlcoach.

Het CooL-programma bestaat uit een combinatie van individuele sessies en groepssessies. In de groepssessies wordt kennis gedeeld, worden ervaringen uitgewisseld en heb je steun aan elkaar. Dit is een grote kracht van het programma.

Vanuit de zorgverzekeraards wordt deelname aan de groepssessies verplicht gesteld, om in aanmerking te komen voor de vergoeding vanuit de basisverzekering. Het is daarom niet mogelijk om de groepsonderdelen over te slaan.

Uiteraard is het altijd mogelijk om individueel (maat)traject te starten; dit wordt dan echter niet of slechts gedeeltelijk vergoed vanuit de zorgverzekering. Neem contact op voor de mogelijkheden.

In de voorwaarden van het CooL-traject staat dat je in principe alle groepssessies moet bijwonen. Je krijgt in deze groepssessies belangrijke informatie waar je in het traject mee aan de slag gaat.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je een keer een sessie moet missen door overmacht of andere onvoorziene omstandigheden. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je minstens 80% van de groepssessies aanwezig zijn geweest. Iedere sessie wordt je aanwezigheid geregistreerd.

Je kunt alle datums voor je groepssessies vinden als je inlogt op de website en dan kijkt onder Mijn Kalender.

Inloggen op de website

Momenteel vind je achter de login:
  • Overzicht van de groepssessies van jouw groep
  • Overzicht van je wegingen
Dat is niet erg. Je kunt altijd op de inlogpagina een nieuw wachtwoord aanvragen door je mailadres in te voeren. Je krijgt dan in je mail een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.

Om zo efficient mogelijk de juiste zorg te kunnen leveren, maken we gebruik van digitale formulieren. Zo kunnen we snel de juiste informatie vastleggen en terugvinden.

Mocht het digitaal invullen van formulieren niet werken, neem dan contact op. Dan kijken we samen wat er mogelijk is en waar we eventueel kunnen helpen met het digitaal invullen. Slechts bij hoge uitzondering is verwerking via papieren formulieren ook mogelijk.

Privacy en gegevensdeling

Jouw (huis)arts ontvangt bericht over de start, voortgang en beëindiging of afronding van het programma. Tijdens de tussentijdse evaluatie en het eindgesprek bespreken we samen of je inhoudelijk iets terug wil koppelen.

Jouw (huis)arts ontvangt bericht over de start, voortgang en beëindiging of afronding van het programma. Tijdens de tussentijdse evaluatie en het eindgesprek bespreken we samen of je inhoudelijk iets terug wilt koppelen.

De zorgverzekeraar ontvangt geen inhoudelijke informatie over jouw deelname of de resultaten.

Het RIVM verzamelt geanonimiseerde informatie voor de landelijke resultaatmeting, om de effectiviteit van het CooL-programma te kunnen beoordelen.

Persoonlijke gegevens die je deelt tijdens het programma (bijv. in de vragenlijsten of tijdens gesprekken) blijven vertrouwelijk en verwerken we volgens de richtlijnen van de AVG. Lees hier de privacyverklaring.